+30 22830 31554 \ info@michailart.gr
Expand search form

Ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας

O μαρμαρογλύπτης Μιχαήλ Σαλταμανίκας από Τον Πύργο της Τήνου, σας περιμένει στο εργαστήριό του, λίγο πριν την είσοδο του χωριού!

Μιχαήλ Σαλταμανίκας μαρμαρογλύπτης

Η μαρμαρογλυπτική είναι μια τέχνη που άνθισε ιδιαίτερα στο νησί της Τήνου και ειδικά στα χωριά της Όξω Μεριάς, Πύργος και Ιστέρνια. Στον Πύργο λειτουργεί από το 1955 η Σχολή Καλών Τεχνών η οποία ειδικεύεται στην  τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και βοηθάει στην συνέχιση της παράδοσης αυτής της λαϊκής τέχνης όπου έχει προϊστορία από τα αρχαία χρόνια στην περιοχή.
Η επαφή του Μιχαήλ με την τέχνη της γλυπτικής ξεκίνησε από την μαθητεία του δίπλα στον ξυλογλύπτη Ευάγγελο Καγιώργη από τον Πύργο Τήνου. Στην συνέχεια πέρασε έκανε τα πρώτα του βήματα στην γλυπτική του μαρμάρου με τον παππού του Λάζαρο Αρτεμίου Βαλάκα

Στην Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου φοίτησε από το 1987 έως το 1990. Μετά την αποφοίτηση εργάστηκε ως μαρμαρογλύπτης κοντά στα εργαστήρια των Χονδρογιάννη, Διαμαντόπουλο και Φιλιππότη.

Το 1997 νοιώθοντας έτοιμος, δημιούργησε το δικό του εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής και από τότε δημιουργεί έργα γλυπτικής σε μάρμαρο και πέτρα. Η θεματολογία του είναι βγαλμένη από την τοπική παράδοση, την φύση της Τήνου και την θάλασσα, με την οποία είχε έντονη επαφή από μικρός ως γόνος ναυτικής οικογένειας και γιος φαροφύλακα.